Szeretettel köszöntelek a Szájápolás klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
konta kriszta
Szájápolás klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szájápolás klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
konta kriszta
Szájápolás klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szájápolás klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
konta kriszta
Szájápolás klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szájápolás klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
konta kriszta
Szájápolás klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az ún. teljes kiőrlésű pékáruk megjelenése óta rengeteg
kedvező hatásukról számolt be a tudományos sajtó.
Az ontario-i McMaster Egyetem
kutatói újabb indokot szolgáltatnak az efféle termékek fogyasztására:
véleményük szerint jót tesznek az ínynek és a fogaknak.
A krónikus ínygyulladás egyes becslések
szerint a 30 év feletti populáció mintegy egyharmadát sújtja, és alighanem az
egyik vezető oka a fogak elvesztésének. A betegség kockázati tényezői között
többek között szerepel a magas vércukorszint is.
Az Anwar T. Merchant vezette
kutatócsoport úgy gondolta, hogy mivel a teljes kiőrlésű termékek lassabban
bomlanak le, és kevésbé emelik a vércukrot, talán következményesen a fogíny
védelméhez is hozzájárulnak. Elképzeléseik megerősítéséhez a Harvard Egyetem
egészségügyi dolgozókon végzett követéses vizsgálatainak adatait használták
fel. A kutatásba mintegy 34 ezer, olyan alanyt vontak be, akik se
cukorbetegségben, se fogínygyulladásban nem szenvednek. A résztvevők étkezési
szokásait négyévente elemezték és megvizsgálták őket parodontózis (fogágybetegség)
szempontjából is.
Az eredményeik azt mutatták, hogy összefüggés van a teljes
kiőrlésű tápanyagok bevitele és az ínybetegség között. Azok, akik ilyen jellegű
ételeket fogyasztottak, mintegy 25 százalékban kisebb arányban betegedtek meg
ínygyulladásban, mint ilyen jellegű táplálékot nem fogyasztó társaik. 'A teljes
kiőrléssel kapcsolatos eredményeink - noha még csak előzetes eredmények -
biztatóak, hiszen egy olyan életmódbeli tényezőre világítanak rá, ami
csökkentheti az ínygyulladás gyakoriságát' - mondta Merchant.
Forrás: Medipress
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!